Startsida > Nyfiken på Gud? > Predikan > Tänd ljus i mörkret
Tänd ljus i mörkret PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Rune Andréasson   

Bibeltext: 1 Joh 1:1-4

Vilken lycka att det finns ljus! Av alla möjliga sorter.

Inte minst nu under den här mörka årstiden behöver vi all den upplysning vi kan få och då inte bara i fysisk mening utan minst lika mycket mentalt och andligt.

 

För det finns tyvärr så mycket mörker och elände i världen.

Hela tiden påminns vi om det genom nyheterna och i mötet med alla dem som tvingats fly undan krig och förföljelse av en eller annan orsak.

Ibland frestas vi nog, i alla fall jag, att dra upp det varma täcket lite extra och försöka låtsas som att det onda inte finns.

 

Men det är ingen bra strategi eftersom den hårda och kalla verkligheten finns kvar även om jag försöker gömma mig för den.

 

En annan variant att möta ondskan på är att svara med samma mynt. Slå tillbaka mot den som slår.

Döda den som dödat andra.

Propagera så hårt som möjligt mot fienden och hota med ännu hårdare tag.

Vad det leder till ser vi så tydligt både i historien och just nu. Våld föder våld och hotfullhet driver bara våldsspiralen ytterligare uppåt i intensitet. Mörkret och rädslan lägger sig ännu tyngre över dem som drabbas av krigshetsarnas och terroristernas aktiviteter. I ett krig finns inga vinnare – bara förlorare!

 

Som väl är finns det en tredje väg som många kloka kvinnor och män upptäckt och valt att gå.

Den beskrivs tydligt av det gamla ordspråket: Förbanna inte mörkret – tänd ett ljus!

Den här insikten och uppmaningen hittar vi förstås också på många ställen i bibeln. Inte minst hos profeterna och i evangelierna.

Profeterna talar på Guds vägnar ofta emot krigets och våldets väg.

De visar att den inte är framkomlig utan en återvändsgränd.

I stället pekar de framåt mot fredens furste som ska komma med kärleken och ljuset som vapen. Jesaja skriver bl.a. de här välbekanta orden: Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram.(Jes 9:2)

Det är löftet om den kung av Davids släkt och sort som ska upprätta Guds rike och som säger om sig själv i Upp 22:16b: Jag är skottet från Davids rot och hans ättling, den strålande morgonstjärnan."

 

Han kom med ljuset – Guds fullkomliga ljus – till jorden.

Det sanna ljuset, som ger alla människor ljus,(Joh 1:9a)

Ljuset som kan skingra och besegra det djupaste mörker och ge oss människor ett hopp om en framtid i ljus och glädje. Ja, säger Jesaja: Du låter jublet stiga, du gör glädjen stor. De gläds inför dig som man gläds vid skörden, som man jublar när bytet fördelas. (Jes 9:3)

 

Jesus som vet att hans uppgift på jorden är att besegra all ondska och driva bort mörkret har en stark självmedvetenhet i detta uppdrag. Därför kan han också säga: "Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus." (Joh 8:12)

 

Han pekar på det sättet tydligt ut vägen som går till livet, bort från döden.

Att följa Jesus och leva som hans lärjungar är att gå livets väg mot ljuset, bort från mörkret.

Det är den enda väg som skapar liv och livsrum för alla. Som inte stänger ute människor p.g.a. hur de ser ut, vad de tror eller var de är födda.

Men vi som sagt vårt ”ja” till att ha Jesus som vår Frälsare och valt att försöka gå hans väg vet att det inte är någon lätt resa vi gett oss ut på. Den är full av utmaningar.

Samme Jesus som om sig själv säger att han är ’världens ljus’ säger också till sina lärjungar: Ni är världens ljus. En stad uppe på ett berg kan inte döljas, och när man tänder en lampa sätter man den inte under sädesmåttet utan på hållaren, så att den lyser för alla i huset. På samma sätt skall ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er fader i himlen. (Matt 5:14-16)

 

Vi, du och jag, ska vara ljus för världen!

Men det är väl inte möjligt?!

Jag som är så liten och världen som är så stor!

Men vi vet att det minsta ljus skingrar det mest kompakta mörker!

Och många små ljus – våra tillsammans – lyser upp även de mest undangömda utrymmen. För det är en av ljusets viktigaste uppgifter vid sidan om att leda oss på rätt väg: att avslöja lögn och falska motiv och låta det som är sant och rätt komma fram.

Men det händer inte utan motstånd. Det är farligt att utmana maktens och mörkrets strukturer. Det vet alla som försöker runt om i världen. Förföljelse, hot, försvinnanden och ond bråd död har alltid drabbat dem som utmanat ondskan. Men, skriver Johannes: … ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det. (Joh 1:5)

Vågar vi tro det?

Vågar vi stå upp för den sanningen?

Är vi bereda att där vi finns låta våra små ljus lysa klart?

 

Jag hoppas du vill och kan svara ”ja” på de frågorna. För vi ska också veta att det inte är vi själva som ska alstra ljuset och värmen. För precis som stearinljuset och glödlampan tänds av en kraft utifrån, så tänds också vårt livs ljus av Guds egen Ande och eld. Anden är den som hela tiden tillför energi så att vi kan lysa och som också ger det mod som behövs för att följa Jesus och stå emot ondska och falskhet.

 

Och vilket blir resultatet av att Guds ljus får lysa i världen genom dig och mig? Av att vi delar med oss av det vi hört, sett och fått att förvalta? Jo, det blir glädje. Stor och oförställd glädje!

Jesaja skrev: Du låter jublet stiga, du gör glädjen stor….

Res dig, stråla i ljus! Ditt ljus är här, Herrens härlighet går upp över dig…. Folken skall vandra mot ditt ljus, kungar mot glansen av din soluppgång. … När du ser det skall du stråla av lycka, ditt hjärta skall bäva och bulta,… (Jes 9:3;60:1,3,5a)

och Jesus sa: På samma sätt skall ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er fader i himlen.( Matt 5:16 )

När en syndare omvänder sig till Gud fylls hela himlen med glädje precis som det var när fredskungen föddes av Maria i Betlehem och ängeln berättar för herdarna: "Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren…. sedan vände herdarna tillbaka och prisade och lovade Gud för vad de hade fått höra och se: allt var så som det hade sagts dem. (Luk 2:10-11,20)

Vi får också vara glada över att Jesus kom hit och gav våra liv ljus och glädje. Låt oss för hans och världens skull gå och tända hoppets ljus i mörkret för alla som vi möter.

Då växer Guds rike och breds ut och vi får tillsammans med många andra uppleva Guds glädje. Den glädje som är bestående och gäller hela världen.

Dikt av Bo Setterlind: Stjärnan i mörkret s 80 ur ”Mörkret förgår”

 
 

Dagens bibelord

Vem är inloggad?

Vi har 33 besökare online

 

 

 

 

 

EFK Logotyp